Datajournalismin harjoitus: Analysoi kehitysavun vaikutusta

Luennoin tänään Metropoliassa datajournalismista. Tämä on kurssilaisille tarkoitettu kotitehtävä.

Tee interaktiivinen visualisointi, joka kuvaa Saharan eteläpuolisen Afrikan maiden saamaa kehitysapua ja BKT:n muutosta vuosina 1970-2005, Kysymys on: Miten kehitysapu on vaikuttanut maiden kansantuotteeseen?

Voit toimia esimerkiksi näin:

1) Hae data Maailmanpankin datavarainnosta täältä. Voit valita myös muita indikaattoreita, jos haluat.

2) Puhdista, laske ja analysoi dataa niin, että sinulla on tiedot vuosilta 1970-2005. Voit joutua muuttamaan rajausta, jos datassa on puutteita.

3) Visualisoi dataa käyttäen esimerkiksi Infogr.am tai Google Fusion Tables -palveluita.

Voit vaikeuttaa tehtävää tekemällä työn jollain muulla työkalulla tai ohjelmoimalla itse. Voit myös ottaa vähemmän maita ja vuosia, mikäli työ tuntuu vaikealta.

Deadline tehtävälle on 12.2. kello 12.00. Postita silloin linkki työhösi tämän blogin kommentteihin. Mainitse kommentissasi, jos et halua linkkiä ja tehtävää julkistettavan.

8 Comments

 1. Teemu Tammilehto
  Feb 11, 2013 @ 10:17:37

  Noniin, tässä olisi meikäläisen tekemät käppyrät:

  http://infogr.am/Kehitysapu-ja-BKT-Saharan-etelapuoleisessa-Afrikassa/

  Ensimmäisessä graafissa on siis BKT miljoonina ja kehitysapu satoina tuhansina. Nämä eivät ehkä ole optimaalisimmat määreet, koska luvut karkaavat todella suuriksi ja niitä on vaikea hahmottaa, mutta ainakin niistä näkee hyvin tuon riippuvuuden. Jos ne olisi laittanut molemmat samalla suuruudella (esim. miljoonina), niin taulukko olisi venynyt niin paljon, että riippuvuutta olisi ollut vaikea hahmottaa.

  BKT on siis pääpiirteittäin kasvanut suhteessa kehitysavun määrään, mutta myös muutama poikkeus löytyy. 80-luvulla BKT laski vaikka kehitysavun määrä nousi tasaisesti. 90-luvulla kehitysapua puolestaan leikattiin (lama?), mutta BKT jatkoi matkaansa hitaasti mutta varmasti ylöspäin. 2000-luvulla sekä BKT että kehitysavun määrä ovat räjähtäneet aivan uusiin ulottuvuuksiin.

  Toisessa graafissa on kehitysavun prosentuaalinen osuus BKT:stä. Tässä huomattavaa on aiemmin mainitsemani 90-luvun leikkaus, joka näkyy selvästi käyrässä. Käyrän loppupäästä huomataan myös se, että kehitysapua on jälleen alettu antaa enemmän, mutta BKT kasvaa nykyään huimasti nopeampaa vauhtia.

  Reply

 2. Heidi Aalto
  Feb 11, 2013 @ 18:59:31

  Täältä löytyy mun duuni:
  http://infogr.am/subsahara2013-275/

  Mulla myös BKT miljoonina ja kehitysapu satoina tuhansina, koska samassa mittakaavassa ei BKT olisi liikkunut grafiikassa oikeastaan mihinkään.

  Virallinen termi Sub-Saharasta taitaa olla just toi Saharan eteläpuoleinen Afrikka mutta pitäydyin tossa Sub-Saharassa. Mukavan lyhyt.

  Mielenkiintoinen toi infogram sinänsä. Aika paljon bugeja löytyi ihan näinkin pientä tehtävää tehdessä. Ulkoasu on miellyttävän moderni ja kevyt mutta aika vähän varaa muokata mitään muuta kun tota itse dataa..

  Reply

  • esamakinen
   Feb 11, 2013 @ 20:36:49

   Ennen deadlinea, mainiota. Voisitte ehkä miettiä, minkälaisen jutun yhteyteen tällaiset graafit tulevat? Mikä olisi jutun otsikko?

   Toinen pohdittava asia olisi, mitä muuta datasta saisi irti? Mietittekö missään vaiheessa maakohtaista tarkastelua? Entä BKT:n esittämistä esimerkiksi suhteessa väkilukuun? Se on yleinen elintason mittari.

   Reply

 3. Sampo Sauri
  Feb 11, 2013 @ 23:49:08

  Tässä linkki omaani. http://infogr.am/Aid-and-GDP-in-Sub-Saharan-Africa/

  Aikeissa oli koota data kartalle maittain Fusion Tablesissa, mutta päädyin kuitenkin laittamaan tiedot Infogr.amiin kun en keksinyt miten aikamuutokset tulisi kartalla parhaiten toteuttaa. Vertasin nyt avun määrää suhteessa väkilukuun ja bruttokansantuotetta suhteessa väkilukuun, kovin samanlaisia graafeja ovat vaikka mittakaava on tyystin eri.

  Reply

 4. Toni Valha
  Feb 13, 2013 @ 08:10:40

  http://infogr.am/Saharan-etelapuolinen-Afrikka

  Annettu kehitysapu on selvästikin vaikuttanut myönteisesti bruttokansantuotteeseen Saharan eteläpuolisen Afrikan alueella.

  Reply

Leave a Reply

*